Grøften blev åbnet med New Orleans Jazz og en kæmpe fest - GRØFTEN

Grøften blev åbnet med New Orleans Jazz og en kæmpe fest

Rådhusklokkerne har lige slået ni, da jeg bliver hentet ved hovedindgangen mod Vesterbrogade af Grøftens restauratør, Jacob Elkjær. Flere er begyndt at kigge ind gennem Tivolis store jernport. Det er den store åbningsdag for Tivoli og for Grøften, hvor jeg skal være med denne torsdag i april.

Af Andreas Dyhrberg Andreassen 

Tivolis åbning signalerer forårets komme. Københavnerne kommer ud af vinterhiet, isblomsterne på vinduerne er smeltet. Nu søger vi de grønne oaser, som byen og Tivoli er rig på. Denne torsdag i april er ingen undtagelse. Iklædt tulipaner, hyacinter, påskeæg, får, lam og Tivoli Gardens taktfaste lyd står Den Gamle Have smuk og eventyrlig, da vi går hen til Grøften. Solen skinner fra en skyfri himmel og varmer os.

Indenfor løber alle rundt, men det er koordineret løb. Man skal ikke forsøge at følge med. Så bliver man forvirret og stresset. Det ligner en blanding mellem LUDO-spillets stjerne og globus. Nogle står på den sikre globus, lægger planer og gør klar. Andre springer hurtig frem via stjernen. Den helt store stjerne, solen, sender et stærkt skær ned gennem taget i Grøftens Gårdhave. Det betyder, at jeg må tage billeder i dækning under de karakteristiske luftballoner, der minder os om luftskipper Lauritz Johansen, der var med til at tegne Grøften, som den er i dag.

En dag fyldt med traditioner, sommerfugle i maven og en verdensklasse stemning

”Alle kender deres roller, alle byder til, det er åbningsdag, og det er noget helt særligt”, siger restaurantchef Jørgen Ramon. Jacob Elkjær mangler 50 stole, så han griber telefonen. Jeg følger slagets gang. I køkkenet er forberedelserne i gang. Åbningsdagen er noget specielt, men vi har prøvet det før, siger alle næsten i kor, når jeg spørger til dagen.

I det nye køkken dirigerer Jesper Gimsing sine tropper. Jeg får en kop kaffe, imens restauratør Dorte Elkjær og jeg lægger planerne for Grøftens Facebookside og Instagramprofil på denne dag.

Kl.10.00 er borde og stole på deres rette plads. Opdækningen kan begynde – alt gøres i raketfart. Service, de rødternede duge og det nye menukort placeres, hvorefter de sidste småting finpudses, så alt står snorlige. Bordplanen studeres. ”I dag kommer 598 gæster fra starten af. Alt er booket”, fortæller Jacob Elkjær.

Kl.11.00 er alt klar. Det er tidligt, indskyder flere, men så er der tid til at nærstudere menukortet. I køkkenet står alle tjenere med papirblok og kuglepen. De laver deres egne noter og forbereder sig på at give gæsterne en dejlig dag i Grøften.

Kl.11.30 råber Jørgen Ramon til alle: Vi åbner nu! På den røde løber bydes gæsterne velkommen med håndtryk og store smil. Mange ved, hvor de skal sidde. De går mod deres ”stambord.”

Kl.12.00 når vi til den ”officielle åbning”. Et New Orleans Jazzorkester spiller op til dans. Begejstringen er stor, også for de to klassisk klædte politibetjente, der danser med foran Grøften. Imens køen vokser på den røde løber, synger mange med, smiler, snakker og pressen skyder billeder af gæsterne.

Et af de første selskaber, som blev lukket ind kl.11.30 er allerede i gang med skåltalerne, sange og masser af snaps.

Kl.13.00 er lydniveauet så højt, at man intet kan høre. Der samtales til den store guldmedalje. Fjordrejerne er det store hit på bordene, men også det store kolde bord får plads ved siden af øl, vin og snaps. I dag er folk samlet for at fejre Tivolis åbning, men også minderne fra de mange besøg i Grøften fylder samtalerne, når man kommer rundt. Flere har ikke set hinanden siden sidste år. Alle bliver opdateret, imens lydkulissen stiger til nye højder minut for minut.

Kl.13.09 er der et midlertidigt strømnedbrud i baren bag Gårdhaven, men den er hurtigt tilbage. Skjorter rettes, læbestifter lægges og sved tørres af panden. Der er varmt i Grøften nu. Stemningen er fantastisk. Det er faktisk ubeskriveligt, når 598 mennesker taler, smiler, synger, griner, danser, ryger, drikker, spiser og nyder hinandens selskab.

Gennem ild og vand, når Grøftens tjenere frem: Bagved, bagved, bagved.

Kl.14.00 er der fællessang ved flere borde. Man bliver ved med at knibe sig selv i armen. Kan det være rigtigt, at gæsterne bliver ved og ved, som en Duracell-kanin? Tjenerne suser rundt mellem bordene, fylder op, tager imod bestillinger og leverer mad via den ”motorvej”, som i dag er kaos. Der er simpelthen fyldt med mennesker alle vegne, men de gør det alligevel med en stor portion stoisk ro og overblik, imens de siger ”bagved”, ”bagved”, ”bagved” og ”bagved”. Det er tjenerslang for: ”Du skal ikke stoppe nu makker, for så rammer den her fiskefilet dig lige i nakken”.

Kl.15.00 har opvaskerne travlt i Grøften. På samlebånd vasker de service, tallerkener og glas, imens kaffen brygges. Her træder Dorte Elkjær også til, som brygmester. Alle må hjælpe nu, for bordene bestiller og bestiller.

Kl.16.00 griber personalet dagens personalemad: Hotdogs med røde eller ristede pølser, agurkesalat, rå låg, ristede løg, sennep, ketchup og remoulade. Der er også salat og fiskefilet.

Høj cigarføring blandt 1250 gæster

Kl.17.00 er der høj cigarføring i Grøften. Røgen har dannet tåger i Gårdhaven i Grøften. Alle borde fester og mange rykker rundt nu. Der skal også netværkes. Gæsterne krammer både hinanden og tjenerne. Alle fortsætter med bestille. I ”Snapse Galleri” og ”Mormors Kolonihavehus” hopper flere på Gin og Tonic.

Kl.18.00 kigger Pjerrot forbi. Mange hiver telefonerne op fra lommen for at tage en selfie med den kendte figur. Smilene er så store, at Pjerrots røde mund, ser lille ud.

Festen fortsætter aftenen igennem. Undervejs kommer nye gæster til og andre siger tak for i dag og på gensyn. Mere end 1250 gæster besøger Grøften denne første åbningsdag i april. Årets første påskefrokost har flere også døbt dagen. Det er sgu noget særligt, når vi er i Grøften, siger flere, da de går ud og siger farvel til Grøften. Alle bliver enige om at komme igen, flere spørger om, de kan få et par ekstra pladser næste år. Der er nemlig rift om pladserne på åbningsdagen. Jeg går smilende fra Grøften senere på aftenen. Det er ganske enkelt korrekt, hvad alle sagde: ”Det er noget særligt. Du skal opleve det, for det kan ikke beskrives”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *